lauantai 5. lokakuuta 2024

Ilari Aalto & Elina Helkala: Matkaopas keskiajan Suomeen

Käväisin kesällä Turussa mainiossa Aboa Vetus-museossa, missä pääsi katutason alapuolelle katsomaan ihan oikeaa keskiajan ja sen jälkeisten vuosisatojen Turkua kortteleineen. Täälläpä ovat esivanhempani porvari Henrik sekä Agnes Mylläri kauppaa käyneet kansainvälisessä ympäristössä.

Ja ostin sieltä kiinnostavan kirjan "Matkaopas keskiajan Suomeen". Tähän tosin rouva kysyi, mitenkä minä sinne opasta tarvin kun en kunnolla ole joutanut sieltä edes pois tulemaan historiaharrastukseltani...

Aallon ja Helkalan mukaan pääsee aikamatkalle yli puolentuhannen vuoden taakse. Tekijät kuljettavat lukijaa silloisessa maisemassa, tutustuttavat ihmisten elinoloihin ja -tapoihin. Ollaan, eletään, kauppaa tehdään ja sotia käydään. Eletään pääosin katolista aikaa. Nähdään pyhiinvaeltajia ja käydään messussa, mutta kansanuskomukset sekoittuvat katolisiin pyhimyksiin.

Elävästi kerrottu!

Kirjassa on monenlaista kiinnostavaa pikkutietoa, mm. se, että lappalaisten nimitys olisi tullut aluksi syrjäseutuun viittaavasta lape- tai lappi-sanasta.

Arkeologi ja intohimoinen keskiaikaharrastaja Ilari Aalto on julkaissut muitakin kirjoja samasta teemasta, mm. Vuosi keskiajan Suomessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti