Vanhan Testamentin Jaakob näkee unessa portaat, joita pitkin enkelit kulkevat maasta taivaaseen ja takaisin. Kertomus on inspiroinut kautta aikain taiteilijoita. Ja niin minäkin luin saman vuoden aikana kahdetkin Jaakobin portaat, ensin Ljudmila Ulitskajan kirjan Jakobsleiter (ei suomennettu) ja sitten tämän Joel Haahtelan pienoisromaanitrilogian päätösosan.
Ja luinpa tuon Haahtelan itse asiassa kahteen kertaan. Teos on sen verran ”utuinen”, ettei se viime keväänä ensilukemalla avautunut ja päätin siksi lukea sen puolen vuoden päästä uudestaan.
Joel Haahtelan kirja kertoo kahdesta maailmasta, todellisesta ja siitä toisesta todellisuudesta. Konkreettisessa mielessä ollaan Jerusalemissa, missä päähenkilö on hakemassa ns. Jerusalemin syndroomaan eksynyttä Ilja-veljeään. Kolmen uskonnon pyhä kaupunki, vanhan maailman keskipiste sekoittuu veljesten mielissä ja lukuisissa muistikuvissa lapsuuteen Helsingissä, kesken ikiään kuolleeseen äitiin ja äitiä koskevien muistikuvien kohtaamiseen uskonnollis-myyttisesti ylirunsaassa Jerusalemissa.
Niin sanotusta juonesta on vaikea sanoa enempää, kun ei sitä oikein itsellekään pysty kuvailemaan. Kirja on kuin maalaus, kollaasi tunnelmista, mutta nyt toisella lukemisella sen idea eri todellisuuksien, konkreettisen ja kuvitellun, välillä aukeni paremmin. Kuin enkelit yhdistämässä tikapuilla näitä eri maailmoita.
Tätä kirjaa - tai Haahteloita yleensäkään - ei lueta hotkimalla. Vaikka kaikki ei ihan selkeää olekaan, niin mitäpä siitä; kannattaa pistää opus sivuun hetkeksi ja mietiskellä tekstin tunnelmia ja antaa ajatusten viedä. Avautuu sitten jos on avautuakseen:
"Isäkin tuijotti pisaraa ja sanoi, että me olemme tähtiin verrattuna mitättömän pieniä, ja pisaroissa tuikkivat tähdet olivat meihin verrattuna mitättömän pieniä, ja ne jotka jossain kaukana katselivat ylhäällä loistavia sadepisaratähtiä, olivat vastaavasti todella pikkuruisia olentoja. Isä sanoi, että eräs maailmankaikkeuden teorioista olikin niin kutsuttu maatuskanukketeoria, jonka mukaan todellisuudet asettuivat sisäkkäin, loputtomasti."
Josta tuli mieleeni entisen työkaverini usein loihema lausuma Hasekin sotamies Svejkistä, silloin kun ns. terve järki ei meinannut enää riittää hahmottamaan metsäkeskustelun outouksia: "Sillä maailma ei ole vain yksi pallo, vaan kaksi, joista suurempi on pienemmän sisässä."
No, vielä siihen toiseen Jaakobin porraskirjaan: Ulitskajan Jaakobin portaat kertoivat hänen sukusaagastaan, sukupolvien dna-maisesta ketjusta, jossa hän omilla enkeliportaillaan kykeni vähitellen näkemään oman osansa menneiden ja tulevien sukupolvien ketjussa. Oli jännä vertailla noita kahta samannimistä mutta erilaista kirjaa ja hakea yhteyksiä. Juutalaistaustaisella Ulitskajallahan on oma vahva siteensä Jerusalemiin, missä hän hoidatti itseään sairastuttuaan syöpään ja mistä vaiheesta hän on kirjoittanut omaelämäkerrallisessa, suomentamattomassa teoksessaan Die Kehrseite des Himmels (Discarded Relics).
Pitää varmaan lukea joskus nuo kaikki kolme putkeen ja koittaa päästä portailla pari askelta eteenpäin…
https://leevilevitoi.blogspot.com/2022/01/ljudmila-ulitskaja-lestniza.html?m=1
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti