maanantai 5. joulukuuta 2022

Teemu Keskisarja: Viipuri 1918

En lue sotakirjoja, mutta tämän teoksen luokse johdattikin sukututkimus, erään viipurilaisen Eliaksen tarina. Ei kosketa suoraan omaa sukua vaan muuten tullut noissa harrastuksissa vastaan. Koinkin pyrkimystä maalata kuvaa eteeni, millainen oli Viipuri vuonna 1918 ja nimenomaan työläisväestön silmin.

Miten voi olla tuntematon historiaihmisellekin tuon silloisen Suomen kakkoskaupungin ensimmäinen talvi itsenäisessä Suomessa! Olen katsonut sisällissotaa puhtaasti länsisuomalaisen silmin - ehkä satunnaisesti kuullut jostain Raudun taistelusta - mutta minulle sisällissodan taistelut ovat olleet vain Länkipohjaa, Tamperetta ja Kyröskosken Mannanmäkeä.

Keskisarja todistaa Viipuri 1918-kirjassaan, että sisällissota varsinaisesti alkoikin juuri Viipurista, ja sodan kamalimmat yksittäiset teloitukset - molemmin puolin - toteutettiin juuri siellä. Ikäänkuin en olisi koskaan kuullutkaan...

No, julmuudet sikseen, niitä riittää melkein 400 sivullista. Näkökulma on väkevästi Viipurissa ja se kaupunki, ikäänkuin koko sodan kauheuden suppilona, imee kevään koittaessa sodan voimia Pohjanmaalta, Tampereelta ja Savosta kohti lopullista näytöstä; teurastusta, missä satojen tai tuhansien yksilöiden ohella kuoli myös monikulttuurinen Viipuri yli kahdensadan venäläisen - suurin osa heistä valkoisia vapauttajinaan odottaneita - etniseen murhaan.

Sellaistahan sota on, tälläkin hetkellä vähän kauempana Venäjän hyökkäyssodassa Ukrainassa.

Mutta mites ne tutut nimet? Tilasin huutonetistä vanhan Viipurin kartan ja löysin kirjasta valokuvia tuhotulta Kolikkoinmäeltä; tiettyjen kansanosien kuvausta kuin ihmisvirtana, jonka vyöryssä surkean sodan keskellä on aika helppo hahmottaa varsin todennäköinen kohtalo: Jos et tullut ammutuksi punaisena tai kuollut vankileirillä, joista varmasti olisi merkintä aikakirjoihin jäänyt - sen sijaan vain arkistoihin merkintä vuonna 1990 "kuolleeksi julistamisesta"- niin helppo on arvella tämän Eliaksen olleen osa Venäjälle meriteitse paennutta porukkaa, jonka selviämisennuste Venäjänmaalla työläisten ns. paratiisissa ei sen kasoisempi ollut kuin sodan voittaneessa valkoisessa Suomessakaan. Eikä sitäkään.

Joskus levottominani opiskelijavuosinani 1980-luvulla matkasin Petroskoihin ja tapasin Kalle Rannan, suomenkielisen Punalippu-lehden (myöh. Carelia) päätoimittajan, joka oli juuri saanut julkaistua lehden erikoisnumerossa laajan artikkelin Stalinin vainoissa kuolleista tuhansista suomalaisista. Enpä ole vielä saanut katsottua - sillekö listalle Eliaksenkin tie päätyi?

Mutta kiitokset Teemu Keskisarjalle hyvästä ja elävästi kirjoitetusta kirjasta. Tuttuun poleemiseen tyyliinsä hän vyöryttää tapahtumia yksittäisten henkilöiden, niin pienten kuin suurtenkin sankarien ja "sankarien" kautta. Tällainen yli sadan vuoden takaista elävää näyttämöä hakeva lukija tuntee todella pääsevänsä osaksi silloista Viipuria, tarkkailijaksi kadunkulmiin ja konstruoimaan eteensä sitä, minne silloisten Eliaksien ja Aliisojen tiet sitten johtivat. 

Sitähän kirjallisuus on parhaimmillaan, omalla sohvalla maaten pääsee toisiin aikoihin ja maailmoihin kuin olisi itse siellä läsnä...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti