torstai 16. kesäkuuta 2022

Veikko Huovinen: Talvituristi

Suonna Konosen Jäämeren rantaan päättyvä kirja ja etenkin sen jälkisanat palauttivat mieleen Veikko Huovisen Talvituristin; sen avausnovellin Valmismatka. Vaikka liikoja tulkintoja yhtäläisyyksistä on turha tehdä, toi kirjojen kuvaus Jäämeren äärimmäisen rannan jylhyydestä vertauskuvineen nämä kaksi kirjaa vähän samaan sarjaan.

Ja olenhan sitä itsekin matkoillani tuolla Neidenin rannalla pohjoiseen katsellut. Olisiko tuolla sittenkin vain loputon ulappa, tyystin vailla vastarantaa... 

No, lie miten lie, muttapa Talvituristi käsiin ja paluu tähän jo vuosikymmeniä sitten lukemaani, Talvituristin synkkään pitkään avausnovelliin. 

Valmismatka kuvaa outoa autosaattuetta pohjoisen Suomen teillä, matkaamassa salaperäisesti kohti pohjoista hirveässä pakkasessa. Saattueen matkanjohtajana on mystinen mies nimeltä Marin, jonka tehtävänä on koota eri pysäkeiltä autoihin matkalaisia; eri-ikäisiä, jotka ainakin pääosin tietävät, minne matka on. Joillakin on kotiväkeä hyvästelemässä, jolloin lähdössä voi aistia jopa lämpöä ja kiitollisuutta; toiset taas pakotetaan matkaan väkisin väkivallan ja sadistisen perhetragedian sävyttäessä liittymistä kulkueeseen.

Kunnes tullaan Jäämeren rannalle usvaiseen maisemaan; kalastajaveneillä siirrytään kauempana rannasta siirtyvään suureen laivaan, ja määränpää on hämärä...

Kirja on Huovisen synkin, se on hyvin suora ja lohduton kuvaus ihmisen matkasta yli 40 asteen pakkasessa kohti matkan viimeisintä etappia; "Matka on jonnekin tuloa ja jostakin kaikkoamista, tai kun se on pitkä matka, on se vain matkaa"

Luontoa kuvataan paljon; sekin on kylmä ja mykkä. Taivas on tyhjä. Lohtua ei ole tarjolla eikä sitä juuri edes hapuilla: "Maanmuotojen korkeista, sinisistä ylängöistä, kaukaa, henkii vastaansanomaton julistus: Ihminen, elämäsi on vain vähäinen lieska ylivoimaisessa kylmyydessä."

Olen ihmetellyt Huovisen ehdottomuutta tätä kirjoittaessaan. Toisaalta minua kyllä hiukan viehättää tuo eksistentiaalinen jylhyys; takapuoli paljaana sitä kiidetään Linnunradan alla, kunnes päädytään hyisen ja hyhmäisen meren rantaan. Toisaalta olen tätä mieltä, mutta ei tuossa koko jutun juuri ole.

Kirjan toinen novelli, Poikien talviretki, kuvaa kahta sotilaskarkuria pakoreissullaan. Siinä on samaa huovismaista halua erakoitua yhteiskunnasta syrjäiseen piilopaikkaan, samaa kuin Hamstereissa (ja pari mainintaa oli Valmismatkassakin). Tarina sinänsä ei yllä Huovis-tuotannon kärkeen ja se on tässä teoksessa selvästi sivujuttu.

Huovista tupattiin pitämään kepeänä naureskelijana, mutta näin sanoneet eivät olleet varmasti tutustuneet hänen tuotantoonsa kuin osittain. Talvituristin jälkeen ilmestynyt Lemmikkieläin oli samaa sarjaa, tavallaan myös jo 1955 julkaistu Ihmisten puheet. Samoin herkkä Siintävät vuoret tuo perspektiiviä Huovisen kirjailijakuvaan.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti