perjantai 24. kesäkuuta 2022

Lena Andersson: Dottern - En berättelse on folkhemmets upplösning / Tytär - Kertomus kansankodin hajoamisesta

Ruotsalainen kolumnisti ja kirjailija Lena Andersson kirjoitti jokunen vuosi sitten napakan näkemyksen Folkhemmetistä eli kirjan Svean poika; käytännössä pitkälti isänsä elämäntarinan kaikkitietävän sosialidemokraattisen Ruotsi-onnelan helmoissa.

Ja isän jälkeen oli nyt vuorossa itse tytär, Dottern.

Jos oli Svean poika kertomus kansankodista ja sen ohella myös Ragnar-nimisestä miehestä, kuvaa tämä kirja enempi Elsa-tyttären kehitystä. Aiemman kirjan perusteella olisi voinut odottaa, että Ragnarin alimpaan hornan tuuttiin manaama liberaaliaate tulisi nyt Elsa-tyttären kohdalla selkeämmin esille myös ruotsalaisuuden näkökantilta, mutta kyllä tämä on enempi henkilön kehitystarina.

Elsa on nuorena Ruotsin hiihtäjätähti, ja hän hiihtää ja hiihtää ja hiihtää, kunnes urheilu-uran törmättyä seinään lähtee jenkkeihin hakemaan uutta suuntaa, päätyen käymään kielentutkimuksen kursseja Kalifornian wokehtavissa ääriliberaaliympyröissä. Lopulta Elsa palaa takaisin Ruotsiin, lähtee opiskelemaan; samalla seurataan Elsan ajatusmaailman muutoksia ja etääntymistä Kalifornian-aikojen woke-opeista.

Ihan kiinnostava, mutta ei Svean pojan veroinen kirja. Teoksen nimen alarivi kansankodin hajoamisesta tuntuu hiukan kaukaa haetulta teoksen tapahtumien pohjalta. Ehkä se viittaa suurta osaa kirjaa kattavaan kysymykseen kielen merkityksestä ja liberaalivasemmistolaiseen käsitykseen siitä, miten kielen taakse kätkeytyy kaikki ja miten kieli on vallankäyttöä. Ja tästä shiftaus Sveanmaahan; dekonstruktion päästyä vauhtiin mureni samalla kansankodin perusta eli sosialidemokratian onnela; samoin myös käsitys Ruotsista maailman valona. 

Vaikka mitenkähän lienee, tuota rinnastusta en ihan täysin hiffannut.

No, jonkun aikaa kielen konstruktioita pyöritellessään Elsakin pakittaa näkemyksissään ja siirtyy ajattelussaan perinteisempään suuntaan. Ihan kaikki ei ole suhteellista tai redusoitavissa kielen valta-asetelmiin: ”…människor söker och vill veta i relation till något som är sant, inte i relation till något som kan vara hur som helst. Förståelsen ger livet mening och tänkandet styrsel.” 

Sama kehitys on käynyt itse kirjailijankin kohdalla. Lena Andersson on Ruotsissa kiistelty jos kohta moneen kertaan palkittu kirjailija ja kommentattori. Sellainenkin titteli kuin ”Vuoden republikaani” on tullut ansaittua.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti