tiistai 30. elokuuta 2016

Antti Tuuri: Taivaanraapijat

Antti Tuuria on mukava lukea. Kiinnostavia aiheita, sujuvaa kieltä ja hauskaakin.

Taivaanraapijat kertoo viime vuosisadan alusta ja New Yorkin pilvenpiirtäjien rakennustyömaista. Parinsadan metrin korkeudella keikkuneista suomalaisista ja intiaaneista (muut eivät kuulemma niihin oloihin menneet). Ja mausteeksi suomalaissiirtolaisten elämästä haaleineen, raittiusseuroineen ja aatteineen.

Toisaalta kirja oli aika yllätyksetön. Alusta lähtien mietin, että kukahan kirjan henkilöistä sieltä korkealta putoaa. Ja niinhän siinä kävi - toki tapahtuma toi kirjan sisällön kannalta olennaisen käänteen juoneen.

Toinen yllätyksettömyys on sitten Tuurin kieli ja henkilökuvat. Tuurin dialogi on aikamoista leukailua; tuntuu kuin hänen maailmassaan on normaaliin verrattuna kymmenkertaisesti ihmisiä, jotka ovat hyviä suustaan. Asiat ilmaistaan negaation kautta, kiertäen ("Rankila ei tunnustanut raittiusseuraan kuuluvansa...") tai moninkertaisten vihjailujen ja vertauskuvien kautta:

"Se kysyi, oliko vihani niin korkea vuori, ettei sen yli päässyt nousemaan. Sanoin, ettei minussa ollut mitään vihan vuorta, olin ennemminkin jäätynyt järvenselkä. Christina väitti, että jäätyneen järvenselän yli voi kulkea. Sanoin siellä puhaltavan sen verran kylmät viimat, ettei sen yli paleltumatta pääsisi."

Ja harvemmin Tuurin kirjoissa sanotaan. Pikemminkin verbeinä on arvelin tai epäilin...

Mutta mikäpäs siinä, tuo kieli sinänsä saa hyvälle mielelle, vaikka tapahtumat eivät aina niin mukavia olisikaan.

Päähenkilö Jussi Ketola on tavallinen, aika suoraselkäinen pohjalaismies. Tulee mieleen toisen siirtolaisromaanisarjan Johannes Hakala Maan Avaruus ja Uusi Jerusalem-kirjoista. Työtä tehdään, eletään visusti eikä juurikaan rellestetä. Henkimaailmankin asiat kuten teosofia vähän kiinnostavat. Siinä mielessä turhan lähelle näiden kahden herran profiilit menevät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti