tiistai 19. huhtikuuta 2016

Annie Proulx: Näin on hyvä

Fine just the way it is - hyvä nimi kuvaamaan elämää Usan Wyomingissa, naturalismin hengessä.

Näin on hyvä on Proulxin kolmas kokoelma samasta aiheesta. Luonto on suuri, olosuhteet kovat, ihmiset sen mukaisia.

Tällä kertaa ollaan suurelta osin historiassa. Joku novelli kertoo villihevosien kesyttämisestä ennen muinoin tai biisonien metsästämisestä ajamalla elukat jyrkänteeltä alas. Ollaan uudisraivaajia keskellä ei-mitään. Kiinnostavia nämäkin, mutta lähempänä nykyaikaa koskevat tarinat ovat kirjan parasta, karua ja kovaa maata niissäkin kuvataan. Lähdetään sitten öljynporaushommiin, kaasukentille tai Irakin sotaan.

Monissa novelleissa käy huonosti. Esimerkiksi päätösnovelli Maha pystyssä ojassa koulun dropout Dakotah päätyy Irakiin, paras ystävä kuolee, itseltäkin amputoidaan käsi ja (melkein ex-) aviopuoliso ruhjoutuu henkitoreisiin. Samaan aikaan heidän pikkulapsensa putoaa isoisän pakettiauton lavalta ja kuolee.

Tai kun Aasin todistuksessa eräjormamainen avopari retkeilee ja vaeltaa puolet ajastaan. Pitkään ollaan kimpassa, sitten Markille ja Catlinille tulee bänät (siihen johtava riita on maukkaasti kuvattu!) ja nainen lähtee omin päin pitkälle vaellukselle jo lakkautetulle reitille. Uskaliaan kiipeämisen jälkeen jalka jää valtavan murikan väliin ja Catlin on nakelissa siinä yötä päivää, lopullisesti. Vääjäämättömästi lähestytään kuolemaa, mutta se on kerrottu tyylillä.

Sama juttu kuvattaessa uudisraivaajaperheen molempien puoliskojen yksinäistä loppua novellissa Vanhoja cowboylauluja.

En pidä kuolemalla tai onnettomuuksilla mässäilystä, en sitten lainkaan. Mutta taitavasti Proulx kirjoittaa tuosta karusta maasta ja elämästä siellä. En kokenut tarinoita sittenkään synkiksi, niissä oli taitavasti kätkettynä jotain karheaa kauneutta pienistä ihmisistä keskellä suurta luontoa. Fine just the way it is.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti