maanantai 27. heinäkuuta 2015

Juhani Salokannel: Sivistystahto (Jaan Kross, hänen teoksensa ja virolaisuus)

Krossia, nyt Juhani Salokanteleen kirjaamana. 2008 ilmestynyt hieman imelän nimen omaava Sivistystahto kuvaa Krossin kirjoja ja virolaisuutta niiden takana. Elämäkerta se ei varsinaisesti ole, hyvä niin.

Olen sen verta Krossia lukenut, että tällainen kirjallisuustieteellinen tai sen oloinen opus meni ihan hyvin jakeluun, tietysti paremmin niiden kirjojen osalta joita olen lukenut. Esimerkiksi paljon pitämäni Pietarin tiellä avautui nyt entistäkin paremmin. Kesken jääneistä Russowista ja Martensista sain myös sen verran irti, että pitänee työstää ne joskus loppuun saakka.

Eniten pidin kirjan alusta. Salokannel on kirjannut alkuun kirjailijan ja Viron kirjallisuuden taustaksi 120 sivun kokonaisuuden 'Nuoruus, Viro, sivistyneistö'. Krossin kotiolot ja kirjailijaksi kehittyminen fokuksenaan luku antaa mielenkiintoisen yhteenvedon eteläisen naapurimme (kulttuuri)historiasta. Vaikka olen maan historiaan tutustunut, niin kirja antoi uutta näkökulmaa!

Vaikka Krossin teksti on hiukan raskassoutuista, niin luen hänet lempikirjailijoideni joukkoon. Tällaisesta henkilöstä on kiva oppia lisää ja lukea taustoista hienojen kirjojen takana. Sukulaiskansamme kova historia välittyi tästäkin teoksesta, vaan sinnikkäitäpä ovat Kalevin pojat!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti