perjantai 6. maaliskuuta 2015

Wladimir Kaminer: Schönhauser Allee - Villisika kylpyammeessa ja muita kertomuksia

Jännää, mitä eri polkuja voi päätyä uusien kirjailijanimien pariin. Googlasin Peter Schneiderin mainiosta Muurinylittäjä-kirjasta tehtyjä arvioita, ja eräässä niistä viitattiin Kamineriin. Siispä kirjastoon.

Venäläissyntyinen ja sittemmin Saksaan muuttanut Kaminer kertoo vuonna 2003 ilmestyneessä kirjassaan kotikulmistaan Berliinin Schönhauser Alleella. Lyhyitä, parin-kolmen sivun aika koomisia tarinoita. Maahanmuuttajia "omituisine", kärjistetysti kerrottuine tapoineen Helmuthien maassa. Aika sulatusuuni tuo Saksa.

Jutut ovat kepeitä, toisaalta niistä ei jää mitään kovin erityistä mieleen. Tällaisia luetaan lehtien pakinapalstoilta. Kyllä niille nauraa saa ja ihan kiinnostavasti värikäs berliiniläiselämä avautuu juttujen kautta, mutta hiukan ohkaiseksi jää...

Sitäpaitsi minä kaipaan novelleihinkin jonkunlaista loppuhuipennusta. Kaminerin jutut kyllä kehittyvät, mutta juuri ennen loppua, viimeisen kappaleen alkaessa lento ikäänkuin lopahtaa ja juonen kehittely jää kesken. Siksi ei ihan parhaita pisteitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti