perjantai 15. kesäkuuta 2012

Veikko Huovinen: Luonnonkierto


Veikko Huovinen: Luonnonkierto
Huovinen yllätti vielä haudan takaa! Aiemmin kirjoissa julkaisemattomista kirjoituksista on syntynyt kelpo kokoelma, viimeisiä novellikokoelmia parempi. Aika yllättävää - luulisi, että tämäntasoiset kirjoitukset olisivat löytäneet kansien väliin jo aiemmin.

Alussa on 50-luvun vaihteen kauniita tuokiokuvia menneiltä salomailta ja hirrimäisiä tarinoita karusta savottaelämästä. Metsäylioppilaiden elämää kesien harjoitustöissä; kaikuja kaukaisesta, jollain tavalla puhtaasta, siintävien vuorien maailmasta... nämä tarinat toivat hyvin mieleen omatkin muistot samoista touhuista reilu kolme vuosikymmentä myöhemmin. Niistäkin on jo aikaa...

Sitten seuraa yllättävä jakso: Hamsteri. Kirjan pisin, parikymmensivuinen novelli on varmaankin 50-luvun alkuvuosilta , selvästi varsinaisen Hamsteri-kirjan teemaa, mutta hengeltään ja otteeltaan täysin vastakkainen. Jakson niminovelli on kylmänkalsea, sitä aivan toista Huovista, joka yllätti lukijat Ihmisten puheissa, Lemmikkieläimessä ja Talvituristissa.

Urheilujuttuja ja sinisiä ajatuksia. Sotkamolaista arjen pohdintaa muovirännien laitosta pukeutumiseen (Huovisen vaatekomplekseista on luettu aiemminkin, mutta täyttä tavaraa tämäkin juttu!). Minä-muodossa kirjoitettuja novelleja Huovisen kokoelmissa on ollut usein pari kappaletta; näistä melkein kaikki olisivat sopineet mihin tahansa kirjaan jo aiemmin.

Ehdottomasti julkaisemisen arvoinen kirja. Erityisesti Hamsteri-kirjoituksen luulen tuovan jotain uuttakin Huovisen kirjailijakuvaan. Ja hieman ihmettelen, miten tällaisia on voitu jättää aiemmin julkaisematta. Ehkä Huovisella on vain ollut varaa pitää rimaa todella ylhäällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti