keskiviikko 20. kesäkuuta 2012

Pia Pesonen: Urho Kekkonen Strasse


Pia Pesonen: Urho Kekkonen Strasse

Täysosuma esikoiskirjaksi! Kekkoseen enempi tai vähempi linkittyviä novelleja, pääosin 1970-luvun Lapista. Vanha Urkki päilyy enimmäkseen taustalla. Kirjan rakenteeksi idea on nerokas, vaikkakin jotkut novellit olisivat saattaneet olla vielä parempia ilman hiukan pakonomaista Urkki-mainintaa.

Kolme novellia erityisesti esille. Kirjan aloittaa "Rakas Presidentti", koulupojan kirje Kekkoselle, jossa hän kuvaa täysin käsistä karannutta sepitelmäänsä siitä, kun hän isättömänä poikana keksi Kekkosen siittäneen hänet joskus Pallastunturilla. Tarina kehittyy vähitellen ja Jussi-poika kerää arvostusta ja arvonantoa jatkamalla tarinaansa Kekkosen pojasta. Valhetta valheen päälle, kunnes korttitalo alkaa luhistua... Kekkonen on tulossa kauppalaan, valhe on suuressa vaarassa paljastua, kasvot mennä lopullisesti... Viimeisenä keinona Jussi Alaluusua kirjoittaa Kekkoselle ja pyytää häntä vierailullaan kättelemään, ja suutelemaan äitiään kämmenelle. Se riittäisi...

Juonisti kirjoitettu juttu!

Allin baari on pitkä, monilukuinen tarina baarinpitäjästä ja hänen vastahakoisesti viulua soittavasta tyttärestään. Tässä on kunnon kuvaus Lapin baareista jostain 70-luvulta! Elävästi tulee mieleen, kun pikkupoikana perheen kanssa matkailtiin pari kertaa Lapissa. Hyvin on Pesonen saanut tunnelman esiin.

Kolmas mainio novelli kertoo Olavista ja Annelista, kiertävästä, hyljeksitystä taiteilija-homoparista. Surumielinen, riipaisevan kaunis, osin surrealistinen tarina.

Kirjassa on muitakin hyviä tarinoita. Nostalginen ja paljas Lapin elämän kuvaus viehättää osin nykyisen työnikin takia, mutta kirja kannattaa lukea, vaikkei Lappiin mitään erityissidosta olisikaan.

Ja Pesonen osaa kirjoittaa. Uusia kirjoja odotellessa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti