lauantai 14. huhtikuuta 2012

Leo Tolstoi: Anna KareninaVenäläiset klassikot vaativat aikamoista henkistä valmistautumista; mielen kypsyttämistä siihen, että kantti kestää sivulle 300 saakka, jolloin kirjan imu kyllä sitten itsessään heivauttaa lukijan onnellisesti kirjan loppuun.

Viime syksynä oli ensimmäisen Tolstoini aika. Ikäväkseni, mutta kirjaelämyksen kannalta onneksi, sain tuhdin lentsun Kyproksen lomaviikollamme. Siinäpä sopivan bysanttilaisessa ilmapiirissä, valkosipulikaritsaa iltaisin syödessä, hotkin Kareninan loppuun.

Ja olipa kirja! Minussa asuva slaavilaissielu innostui jo muutaman kymmenen sivun jälkeen, vanhan emämaamme kuvaukset pian parinsadan vuoden takaa viehättivät ja veivät mukanaan. Muutama metsästyskuvaus, esimerkiksi, olivat erinomaisen miellyttävästi ja elävästi kuvattuja. Levottoman etsiskelijän  ja avioliitossa rauhoittuneen Levinin matka kohti (ortodoksista) uskoa oli, no, ehkä ihan hitusen imelä, mutta kokonaisuudessaan lämmin ja kaunis.

Ja tarina sinänsä - rakkausromaani varmaankin - oli sujuva, luonteva, tavallaan helppo ilman sen kummempia metafyysisiä koukeroita (tai sitten en vain hiffannut niitä...). Ajankuvana erinomainen. Vaikka olen  lukenut jonkun verran tuon ajan historiaa, toi tämä kirja lihaa niiden luiden ympärille. Ortodoksisuudesta, venäläisyydestä; tuosta suuresta naapurimaastamme jota emme valitettavasti juurikaan tunne.

Voi, jos joskus osaisi venäjää niin hyvin, että voisi tuon kirjan lukea alkukielellä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti