lauantai 14. huhtikuuta 2012

Jari Tervo: TroikkaKirja makasi vitriinissä jokusen vuoden. En ole pitänyt Tervon kirjoista Kallellaan-kirjaa lukuunottamatta. Ainakin ensimmäisissä kirjoissaan hänellä karkaavat kieli ja tapahtumat handusta, minunkin rönsyävälle ajatusmaailmalleni tervomainen verbaali-ilotulitus ja sattumien sattumusten suma ovat usein liikaa.
Mutta Troikka oli toista. Aihepiiri Tampereen keväästä 1918 Pietariin ja sieltä takaisin kiehtoi, ei mitenkään sisällissodan, vaan tuttujen ja minua kiinnostavien paikkojen vuoksi. Olipa kyröläisellä ohrakakollakin, jonka voimin olen minäkin maailmalle lähtenyt, punaisten pakomatkan eväänä usein mainittu roolinsa.
Olen juuri lukenut ruotsalaisen John Christopherssonin "Den glömde historian" -kirjasta mm. Nyen-St.Petersburg-Pietarin aikoinaan kukoistaneesta ruotsalaisasutuksesta, ja Pietari on muutenkin mieltäni lähellä. Tampereen Pispalassa aikanaan asuneiden serkkupoikien kanssa olen taas kolunnut ne samat mäet ja kivenkolot - niihin loukaten jalkojakin joskus kai - joita punapäällikkö Eljas Rossi kuljeskeli pakomatkalle valmistautuessaan.
Elävästi Tervo kirjoitti. On upea lukea kirjaa, jossa itsekin liudentuu osaksi lauseiden kuvaamaa näyttämöä ja elämänpiiriä. Punapakolaisten juoniessa Mannerheimin murhaamista tamperelaisessa ravintolassa ja humalaisten suojeluskuntalaisten möykätessä naapuripöydässä melkein itsekin höristin korviani, että oliko siinä pietarinsuomalaisen Bergmanin puheessa jotain epäilyttävää korostusta...
Ylenmääräisestä verbaalitykityksestä ei nyt ollut merkkejä, joitain lottovoiton todennäköisyyden tasoa olevia sattumuksia olisi tosin voinut karsia. Eljas Rossin äidilleen tekemä lupaus olla tappamatta vaikutti epäuskottavalta, niin monta kovaa paikkaa hänellä oli Tampereen taisteluista Aunukseen ja lähitaisteluihin valkoisen Venäjän panssarivaunuja  vastaan.
Muuten Eljas Rossin tarina oli karuudessaan jopa kaunis. Kakolan vankilassa tuomiota kärsiessään hän katsoi, että lippujen perässä marssiminen on häneltä ohi, tavallinen elämä Juliskan ja ottopojan kanssa riittää elämän sisällöksi.
Hieno kirja. Saipa tämä surullinen vaihe maamme historiassa taas hieman uusia sävyjä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti